Sportactiviteiten 

“Sport is een universele taal die mensen dichter bij elkaar kan brengen, ongeacht oorsprong, taal, religie of economische positie.” (Kofi Annan)
 
De Elout is een sportieve school. Bewegen vinden wij belangrijk. Daarom zijn er veel sportieve activiteiten voor onze leerlingen. Op school tijdens het bewegingsonderwijs, bij het schoolzwemmen, maar ook na schooltijd bij Club Elout.
 

Bewegingsonderwijs

Bij de Elout staat sport en spel hoog in het vaandel. De kinderen in groep 1 en 2 krijgen gymles van hun eigen leerkracht. Vanaf groep 3 krijgen ze bewegingsonderwijs van onze vakleerkracht bewegingsonderwijs, Martin Visser. Martin: “Motoriek en sociale vaardigheden proberen we kinderen aan te leren door middel van sport en spel op ieders eigen niveau. Wij kijken tijdens de gymles altijd naar het individu.” Onderling kan er veel verschil zijn tussen de kinderen. Soms is het handig om dan groepen te maken, waarbij kinderen op hun eigen niveau kunnen bewegen. Martin: “Het kan ook goed werken om die groepen te mengen, waarbij de betere leerlingen een opdracht krijgen om hun groepsgenoten te helpen. Zo leer je hen tegelijk sociale vaardigheden.
 

Tijden bewegingsonderwijs  

Op onze school krijgen de kinderen twee keer bewegingsonderwijs aangeboden buiten de gebruikelijke pauzes om.
Groep 1/2 - 2 keer per week bewegingsonderwijs
Groep 3 t/m 8 - 2 keer per week bewegingsonderwijs

We vinden het belangrijk dat kinderen lol krijgen en houden in bewegen. Zij moeten in eerste instantie plezier beleven aan het bewegen op zich. Spelenderwijs leren ze zo ook vaardigheden op motorisch en sociaal gebied.
 

Club Elout

Al enkele jaren is binnen de school Club Elout actief. Het is een club van de school waar leerlingen zich kunnen opgeven voor verschillende takken van sport. Martin Visser, vakleerkracht bewegingsonderwijs: “Club Elout houdt zich bezig met sporten na schooltijd. Wij doen de kinderen een mooi aanbod van verschillende sporten.” De kinderen die zich opgeven voor Club Elout, worden ook verwacht; de kinderen dienen iedere week aanwezig te zijn. Zo kunnen de trainers een goede opbouw maken in de trainingen. Dat maakt het sporten leuker en effectiever.
 
Het aanbod in de Club Elout is divers. De volgende sporten worden op de Elout na schooltijd aangeboden:
  • ​tennis
  • kinderbootcamp
  • kleuterdans
  • streetdance
  • voetbal
  • waterpolo
  • wedstrijd- en synchroonzwemmen
  • handbal
  • rugby
  • badminton.

Tennissen gebeurt bij tennisvereniging ’t Breekpunt. De kinderen worden door de trainers opgehaald. De keuze voor de verschillende sporten in de Club Elout heeft voornamelijk te maken met de voorkeuren van de leerlingen. Ook houdt de school er rekening mee, of de lessen in de buurt gegeven kunnen worden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat sport betaalbaar blijft voor school en ouders. Ouders dragen 15 euro bij. Hun kinderen kunnen dan kiezen uit verschillende sporten.
 

Schoolzwemmen

De kinderen van groep 5 en 6 zwemmen op maandagmiddag. Dat gebeurt in zwembad ”de Waterthor” aan de Thorbeckelaan. Als bijdrage in de kosten voor het busvervoer betalen ouders een bijdrage aan de Dienst Onderwijs van de gemeente Den Haag. De kinderen zijn van 13.50 uur tot 15.20 uur naar het zwembad. Het zwemmen zelf duurt van 14.20 tot 14.55 uur. 
 

Actieve leefstijl: goed voor de gezondheid van uw kind

Kinderen bewegen, spelen en sporten van nature graag. Maar die natuurlijke bewegingsdrang staat onder druk. Veel verkeer op straat, tv, social media, games: het zijn allemaal redenen om minder te bewegen. Daar ligt een belangrijke taak voor de school. Die taak pakken we graag op bij de Elout. Want bewegen is goed voor lichaam én geest. Op korte termijn, maar ook voor de gezondheid op lange termijn.

Vanuit het veilige en vertrouwde pedagogisch klimaat van de school bereiken we alle kinderen. Ook de kinderen die wat meer moeite hebben met bewegen. Plezier in bewegen staat voorop. Dat vraagt om uitdagende activiteiten. Om activiteiten die goed passen in de belevingswereld van kinderen. Daar maken we werk van op de Elout, tijdens én na schooltijd!